КРЕДИТНА ИСТОРИЯ

admin

Определи правилно статуса на твоята кредитна история и доходи, за да можем да ви насочим към най-правилният кредитен продукти и да сме максимално полезни за вас!


Защо е важно да проверим кредитната си история преди да кандидатстваме за заем?


Проверката на кредитната история преди кандидатстване за заем е от съществено значение по няколко причини:

  1. За да разберем кредитния си рейтинг

Кредитната история е запис на вашето кредитно поведение, включително информация за вашите минали кредити, плащания и евентуални просрочия. Кредитният ви рейтинг е числова оценка, базирана на кредитната ви история, която показва на кредиторите вашата кредитоспособност. Високият кредитен рейтинг може да ви осигури по-добри условия за заем, като по-ниски лихвени проценти и по-големи суми на кредита.

  1. За да открием грешки

Понякога кредитните истории могат да съдържат грешки, които могат да навредят на вашия кредитен рейтинг. Проверката на кредитната ви история ви позволява да откриете и оспорите тези грешки, за да подобрите кредитния си рейтинг.

  1. За да се подготвим за кандидатстване за заем

Преглеждането на кредитната ви история ви дава представа за това как виждат вас кредиторите. Така можете да прецените шансовете си за одобрение на заем и да се подготвите за евентуални въпроси от кредиторите.

  1. За да сравним оферти

С добра представа за кредитния си рейтинг, можете да сравните оферти от различни кредитори и да изберете най-добрата за вас.

  1. За да избегнем измами

Проверката на кредитната ви история може да ви помогне да откриете признаци на измама, като например отворени кредити, за които не сте кандидатствали.

Ето как да проверите кредитната си история

В България можете да получите безплатно копие от вашата кредитна история веднъж годишно от Централното кредитно бюро.
Можете също така да закупите копие на кредитната си история от частни компании.
Някои банки и кредитни съюзи предлагат безплатен достъп до вашата кредитна история.
Важно е да проверите кредитната си история преди да кандидатствате за какъвто и да е заем, независимо от вида му.

Проверката на кредитната ви история е проста стъпка, която може да ви спести пари и да ви помогне да вземете по-добри финансови решения.